'Creativiteit. Verbinding. En echtheid.' Nelleke

 

Uit welk nest kom je?

Mijn vader was dominee en mijn moeder hield van kunst en antroposofie,  dus het kijken naar verschillende levensvisies

en het denken over de mysteries van leven en van dood, ken ik van jongs af aan.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik volgde na het VWO een theateropleiding en werkte eest in Nederland en België en daarna elf jaar in Brazilië, als theater- en muziekdocent met kinderen en mensen met een beperking. Mijn auteurschap, opleidingen tot antroposofisch muziekjuf en systemisch rouwbegeleider en ritueelbegeleider, gebruik ik nu in het werken met verlies en sterven. 

Heb je zelf wel eens met verlies te maken gehad?

Ja zeker. Ik heb verlieservaringen (rouw bij sterven en rouw zonder sterven) die me hebben gevormd. 

Wat is eigenlijk een ceremonieleider? 

Dat is iemand die een ceremonie leidt, dus eigenlijk de voorganger. Ik zeg soms 'de dominee buiten de kerk.' Een ceremonie kan de viering bij een begrafenis of crematie zijn, maar ook een herdenking, een asverstrooiing, of urnbegraving. Eigenlijk elke vorm van afscheid.

Is het zwaar werk?

Nee, vind ik niet. Sommige uitvaarten vind ik heel verdrietig, maar mijn rol is niet verdrietig. Ik vind de mensen zo echt, rondom een overlijden. En ik kan ze iets bieden, dus ik vind het niet zwaar maar juist mooi. Mijn werk bestaat hoofdzakelijk uit luisteren. Ik probeer het verhaal van de overledene helemaal 'tevoorschijn te luisteren'. Mijn werk is altijd samen, ik werk nooit naar mijn eigen wens, altijd voor en met jou. En mijn werk gaat over creëren.

Samen creëren we jouw perfecte afscheid.

Collega's 

Ik werk in midden Nederland graag samen met Immanuel Baan.

www.immanuelbaan.nl werkt met liefdevolle aandacht. 

Ook werk ik in Culemborg en nabije omgeving samen met Karakteruitvaart.

www.karakteruitvaart.nl werkt op maat aan een afscheid dat bij jezelf past.

 

Reviews

 

Ben:

Dag Nelleke, knap van je om dit verhaal zo neer te zetten. Compliment, het is heel mooi geworden! 

 

Tim:

Prima verhaal over mijn opa. Ongelooflijk dat je dat zo snel na onze gesprekken kan maken.

 

Bert:

Klinkt misschien beetje vreemd, maar ik zit na te genieten van een super goede dag: prachtige begrafenis! Liep, zeker door de feilloze begeleiding van Nelleke, op rolletjes… Veel dank!

 

Charlotte:

Een hele persoonlijke, warme begeleiding door Immanuel en Nelleke gehad bij het afscheid van onze vader. Ze hadden veel oog voor onze wensen en wij krijgen veel ruimte om het vorm te geven op onze manier, waarbij zij zich vooral faciliterend opstelden.  

We kijken, ondanks het verdriet die de tijd naar de uitvaart toe met zich meebrengt, ook terug op hele fijne dagen samen. We hebben zelf soms plezier gehad en er was ruimte voor humor. Dank voor jullie betrokkenheid en de persoonlijke en professionele begeleiding!

 

Bernard:

Hoe je je er helemaal in gaf, bij de uitvaart van onze zoon, dat was geweldig troostend.

 

Melanie:

Die stilte, en dat daarna die toon klonk en we met al die mensen Dona Nobis Pacem zongen, dat was magisch.

 

Een genodigde op een uitvaart: 

Bent u familie van de overledene? Maar kende u de familie dan heel goed?

 

Mirjam:

Dear Nelleke. Dank voor de liefdevolle en ruimhartige begeleiding, van het begin, tot het eind. Jullie waren de 'stille spil´ in een waardig en uniek afscheid van onze lieve broer.

 

Sabrina:

Lieve Nelleke, ik wil je ontzettend bedanken voor alles wat je voor ons hebt gedaan. Vanaf het moment dat ik je belde voelde het gelijk goed. Nog steeds vind ik het bijzonder dat jij ons pad kruiste. Ik heb veel bewondering voor hoe mooi je bij ons aansloot. Ik voelde meteen dat je het helemaal snapte. Dat maakte de ongelooflijke gebeurtenis van de dood van mijn moeder wat dragelijker. Zoveel oprechte beschikbaarheid had je voor ons. Alles viel op zijn plek bij de afscheidsviering, dat heb je zo mooi gedaan. Dat had mijn moeder zich niet zo mooi kunnen bedenken. Duizend maal dank.

 

Helmer:

Ik vond het geweldig gisteren. Het was verschrikkelijk mooi, ook dankzij jou uiteraard.

 

Annerose:

Lieve Nelleke, ik kijk terug op een prachtige dag. Het licht, de kleuren, je muziek, de warmte, de liefdevolle omhulling door alle aanwezigen, de woorden, allemaal bij elkaar zo een mooi geheel en passend en waardig afscheid. Heel veel dank!

 

Olaf:

Dag Nelleke, ik had niet kunnen bevroeden hoe belangrijk het is om op de uitvaart van je moeder te kunnen terugkijken met het gevoel: dat hebben we goed gedaan. Nu het stof begint neer te dalen, wilde ik je nogmaals bedanken. Van alle kanten krijg ik lof voor de keuze van Vasalis, en voor het programma in het algemeen waar jij subtiel een belangrijke sturing aan hebt gegeven. Ook hoe je je opstelde in de dynamiek van drie eigenwijze broers, heb ik als zeer prettig ervaren.

 

Janet:

Lieve Nelleke, ik heb net je verhaal gelezen ondertussen type ik tussen de tranen door. Dank voor je mooie verhaal deed me erg goed en ontroerde me enorm om het zo weer terug te lezen. Nogmaals superlief en heel erg bedankt nu ook weer voor dit. Dikke kus

 

Erik:

Ik hoop waarachtig -mocht ik heengaan- door jouw zorgen vertroeteld te worden. Ik hoop niet dat ik je heb laten schrikken door zo open te zijn. Het is niet mijn stijl, maar sterk gebaseerd op vertrouwen en dat straal jij namelijk prachtig uit.

 

Marian van der Veen, trainer bij Het Moment Ritueelbegeleiding:

Nelleke heeft een hele eigen manier van presenteren, waarbij ze van een ceremonie bijna een performance maakt.

De intentie daarbij is om ook de niet zo cognitief ingestelde toehoorders te raken.

Gereedschappen daarbij zijn verhalen, maar ook zang, muziek en non-verbale communicatie.

Tijdens haar presentatie voor de vakspecialisatie noemde Nelleke ritueelbegeleiders

schatzoekers. Een prachtige beeldspraak en helemaal waar.

Maar zelf is ze vooral een verhalenverteller. Daarbij neem ik ook de boeken die ze schreef in ogenschouw.

Verhalen overtuigend brengen is haar kwaliteit en ik vertrouw dat ze met deze kwaliteit de bloeding, die verlies nu eenmaal veroorzaakt, enigszins kan stelpen.